Istoricul parohiei

Istorie Ianuarie 10, 2013

“Această sfântă biserică fiind începută din temelie de Aniţa Chiricesa şi până unde a putut cu a sa cheltuială au făcut-o şi de la o vreme văzând că nu mai are putere de a mai cheltui ca s-o isprăvească cu toate cele trebuincioase şi pentru ca să nu mai rămână această biserică neisprăvită, au găsit pe Hagi Ivanciu şi l-au chemat în ajutor spre săvârşirea sfintei biserici”.

Monument istoric - COD  LMI : BT - II - m - B - 01891

Cartierul care formează astăzi parohia “Sfântul Ioan Botezătorul”, se numea în veacul al XVIII-lea “Cartierul Morăreştilor”, iar în veacul al XIX-lea “Cartierul Rotărenilor”. În partea de apus a acestui cartier, la 1750, s-a început construirea unei biserici de lemn, acoperită cu şindrilă,  formă de corabie, cu patru geamuri mici şi un pridvoraş.

În jurul acestei biserici era “ţintirimul”, dovadă că şi în prezent, dacă se fac săpături, se găsesc urme de cimitir.

Această biserică de lemn a fost ctitoria lui ANIŢA CHIRICESA logofeteasa şi avea hramul “Tăierea Sfântului şi Cinstitului Cap Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan”.

O carte de judecată din 30 iunie 1786 (Arhivele Statului Botoşani – Mapa XIII) precizează că:

“Această sfântă biserică fiind începută din temelie de Aniţa Chiricesa şi până unde a putut cu a sa cheltuială au făcut-o şi de la o vreme văzând că nu mai are putere de a mai cheltui ca s-o isprăvească cu toate cele trebuincioase şi pentru ca să nu mai rămână această biserică neisprăvită, au găsit pe Hagi Ivanciu şi l-au chemat în ajutor spre săvârşirea sfintei biserici”.

HAGI IVANCIU a terminat biserica la anul 1777. Din această biserică n-a mai rămas decât catapeteasma, care a fost donată satului Mândreşti din comuna Vlădeni, raionul Botoşani, unde este şi în prezent, în stare bunişoară.

Biserica începută de Aniţa Chiricesa şi terminată de Hagi Ivanciu, n-a trăit multă vreme, dovadă că la 1832 se construieşte actuala biserică de zid, cu pereţii groşi şi cu forma de navă, cu un turn care serveşte de clopotniţă.

În biserică, la intrare, deasupra uşii, se află inscripţia cu litere chirilice, săpată în piatră, cu următorul text:

“Această Sfântă Biserică din ajutorul provoslavnicilor creştini, s-au înnoit cu zidire din piatră şi s-au săvârşit la leat 1832”.

Biserica este construită din piatră şi cărămidă, iar bolta din sârmă şi sufit.

În interior, este pictată în ulei, cu şase icoane mari pe pereţi: Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Spiridon, Sf. Nicolae, Sf. Parascheva şi Sf. Ecaterina.

Bolta este lucrată în tempera, iar icoanele de pe boltă, tot în ulei.

Pictura este din 1924 de pictorii: Victor Galin şi P. Livescu, lucrare făcută în timpul preotului Alexandru Dolinescu.

Catapeteasma, sculptată artistic în lemn, a fost pictată de pictorul Nicolae Străjescu în 1874, în timpul preotului Ilie Urzică, numele sculptorului nefiind consemnat nicăieri.

Strana Arhierească şi Amvonul, artistic sculptate, sunt pictate tot de Nicolae Străjescu în 1874.

Obiectele vechi cu valoare artistică:

  1. Icoana “Sf. Ioan Botezătorul” mărimea 0,83/0,63 cm, pictată în ulei pe lemn, se crede a fi cea mai veche icoană din această biserică, după cum aprecia profesorul Nicolae Iorga, de la biserica veche din 1750-1777.
  2. Icoana Maicii Domnului îmbrăcată în argint, donată de Elena Popovici în 1871, se află în strană, în faţa catapetesmei.
  3. Două icoane ale Maicii Domnului îmbrăcate cu argint, una din 1872 şi una din 1831.
  4. Un clopot mare din 1832 donat de Preotul Pavel.

 

Preoţi slujitori:

  • 1786 - Pr. Pavel                                                                                                                                             
  • 1793 - Pr. Ierei Ilie
  • 1798 - Pr. Filip Mira
  • 1832 - Pr. Ioan Săchelarie
  • 1833 - Pr. Gheorghe
  • 1855 - Pr. Iconom Gheorghe Ionescu
  • 1846-1891 - Pr. Ilie Urzică şi Pr. Gavril Vasiliu
  • 1870 -  Pr. Giorgi Plăvănescu
  • 1886-1924 - Pr. Gheorghe Monoilescu
  • 1924-1933 - Pr. Alexandru Dolinescu
  • 1934-1935 - Pr. Iosif Tincoca
  • 1935 - Pr. Mihai Al. Ghiorghiu
  • 1988 şi până în prezent - Pr. Fercal Petru.

Restaurări:

La anul 1898, în timpul preotului Gh. Monoilescu, s-a ridicat bolta ce era de cărămidă şi s-a pus alta de lemn, deoarece pereţii prezentau fisuri şi s-a acoperit biserica cu tablă tinichea ce a ţinut până la 1935. La anul 1924 s-a pictat interiorul bisericii după cum se vede, în timpul pr. Alexandru Dolinescu.

În anul 1935, s-a acoperit biserica în întregime cu tablă galvanizată, preot fiind Mihai Ghiorghiu, se pictează pridvorul în ulei şi se efectuează multe alte îmbunătăţiri… .

În anul 1968, s-a renovat complet interiorul în ulei şi pictura, catapeteasma în şlak metal, lumina pusă în ţevi, aspirator pentru fum, iar în exterior spoieli în întregime, ventilaţii la soclul pridvorului şi vopsirea acoperişului, etc.

Începând din anul 1988, în timpul păstoririi preotului Fercal Petru, s-au executat următoarele:

  • în anul 1989 s-a cumpărat mochetă persană pentru suprafaţa întregii biserici;
  • în anul 1990 s-a executat instalaţia termică la biserică şi la casa parohială;
  • în perioada 1991-1992 s-au făcut reparaţii capitale la casa parohială şi s-au construit cele două verande din cărămidă;
  • în anul 1992 s-a confecţionat gardul bisericii pe o lungime de 300 m;
  • în anul 1996 au fost tăiaţi 6 din cei opt plopi ce porneau dintr-o tulpină, doi dintre ei fiind doborâţi de vânt. Tăierea s-a făcut în urma analizelor celor de la Protecţia Mediului, care au constatat starea de periculozitate pe care o prezentau arborii;
  • în anul 1996 s-au aurit obiectele de cult de pe Sfânta Masă şi s-a confecţionat chivotul, la Monetăria Statului, din argint şi apoi a fost aurit;
  • în anul 1997 s-a schimbat asteriala şi s-a acoperit cu tablă galvanizată şi s-au făcut reparaţii la casa parohială la exterior;
  • în anul 1998 s-a schimbat asteriala şi s-a acoperit cu tablă galvanizată biserica şi s-au făcut reparaţii la zidăria bisericii;
  • în anul 2000 s-a făcut extinderea pridvorului;
  • în 2001  au  început lucrări de consolidare a bisericii;
  • în 2002 s-a început construirea AŞEZĂMÂNTULUI PASTORAL FILANTROPIC, care cuprinde : cantină pentru săraci, sală pentru activităţi cultural – duhovniceşti, bibliotecă, capelă pentru depunerea morţilor, spaţiu pentru spălarea  veşmintelor bisericeşti şi pentru păstrarea lor, sală de calculatoare, un apartament şi o garsonieră de protocol;
  • în 2006 Parohia a primit Titlul de Proprietate Nr. 140418 pentru terenul din incintă;
  • în 2008 Pictorul Dan Gogu a început pictarea bisericii;
  • în 2010 Domnul Primar Cătălin - Mugurel Flutur împreună cu Consiliul Local au aprobat ca punctul termic dezafectat, ridicat pe terenul parohiei, să fie dat Bisericii noastre : o parte ca măsură reparatorie, iar cealaltă parte cu Titlu de folosinţă gratuită şi iluminarea obiectivelor din incinta bisericii : Biserica, Aşezământul Pastoral Filantropic şi Casa Parohială. Lucrarea a fost executată de firma Flash.

 

P A R O H,

 

PR. PETRU FERCAL